Stambeni objekat u ul. Kumanovskoj 18

 

 

Beograd, Srbija

 

 

Autor:

Branislav Mitrović, dia

 

 

Projektovano: 1997-1998.

Realizovan: 2000.

 

 

Stambeni objekat u Kumanovskoj ulici u Beogradu je interpolacija izmedju dva suseda neznatno denivelisanih venaca. Prema razuđenosti matrice ovo je dvotrakt koji poštuje zatečeno stanje, geometriju postojećeg plana i zabate suseda. Svaki trakt u svojoj strukturi sadrži po dva stana - trosobni i troiposobni. U veznom elementu izmedju stepenišnih vertikala paralelnih traktova, projektovan je apartman – studio.

Ulična fasada je veliki portal što nosi dvostruku opnu koja štiti ili otvara prema dinamici ulice. Otvori prozora prve anvelope su zaštićeni transparentnim, mobilnim panoima druge. Pokretljivost prozirnog zastora na konstrukciji koja se malom deklinacijom otvara prema bulevaru Kralja Aleksandra, obezbedjuje dinamiku i promenljivost fasade, što je istovrmeno i reakcija na raznolikost potreba i funkcija unutrašnjeg prostora. Pokretljivost zaštitnih grilja, saglasno potrebama unutrašnjeg života je svojevrsni perpetumobile koji obezbedjuje uvek različit raspored elemenata fasade.

Dubina površine ili slojevitost fasadne strukture, stvara napon izmedju dva saglasna a suprotstavljena pola – prve i druge zaštitne opne. Ova dinamična fasadna konstrukcija je stalno u amplidudi izmedju gornje i donje ekstremne tačke.

Odnos zida i stakla, teškog i lakog, taktilnosti drveta i britkosti čelika, doprinosi utisku suprotstavljanja i saglasja materijala.